İTÜ İLE TREDAŞ ARASINDA İMZALANAN PROTOKOL ÇERÇEVESİNDE ÖNGÖRÜLÜ VARLIK YÖNETİMİ PROJESİ HAYATA GEÇİRİLİYOR
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik Elektronik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Şeker, enerji verimliliğinin toplumun her alanına yayılması ve bu konuda çeşitli yöntemlerle farkındalık oluşturulması gerektiğini söyledi.
Enerji şirketlerinin de farklı sistemlerle önemli derecede verimlilik sağlayabileceğini kaydeden Şeker, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından açıklanan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile 30,2 milyar dolar tasarruf sağlanacağını ve bu kapsamdaki hedeflere varıldığını anlattı.
Şeker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enerji verimliliğinin toplumun her alanına yayılması ve bu konuda çeşitli yöntemlerle farkındalık oluşturulması gerektiğini söyledi.
Enerji verimliliği konusunda yeni bir projeye başladıklarını belirten Prof. Dr. Şeker, "Bu, öngörülü varlık yönetimi projesi. Büyük veri ve yapay zekayı kullanarak bir öngörülü bakım teknolojisi geliştirerek elektrik dağıtım şebekesinde arıza oluşmadan tespit edip önlem alınabilecek. Böylece, enerjinin kesintisizliği ve verimliliği de sağlanabilecek" dedi.
İTÜ Rektörlüğü ile Trakya Elektrik Dağıtım AŞ (TREDAŞ) ile bir protokol imzalandığını ifade eden Şeker, projenin ilk etapta TREDAŞ'ın elektrik dağıtım hizmeti sunduğu Trakya bölgesinde başlayacağını daha sonra Türkiye genelinde de uygulanabileceğini sözlerine ekledi. Şeker, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu, öngörülü varlık yönetimi projesi. Dağıtım şirketinin hat, trafo ve cihazlarının en optimal ve güvenilir olarak çalışmasını sağlayacak bir şekilde, bir öngörülü bakım teknolojisi geliştirilecek. Büyük veri ve yapay zekayı kullanarak bir öngörülü bakım teknolojisi geliştirerek elektrik dağıtım şebekesinde arıza oluşmadan tespit edip önlem alınabilecek. Büyük verideki yapay zeka yöntemlerinden çıkardığımız bilgiler doğrultusunda bakımlar yapılacak. Böylece, enerjinin kesintisizliği ve verimliliği de sağlanabilecek. Sistemlere zamanında bakım yapıp, sistemin hiçbir kesintiye uğramadan çalışılabilirliğini sağlamak üzere hem yazılımsal hem de donanımsal bir proje olacak."
Şeker, enerji verimliliğinin ekonomiye çok büyük bir katkısının olduğuna dikkati çekerek, "Enerji verimliliği bir farkındalık işi. Bu farkındalığı oluşturmak hem devlet hem sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere hepimizin görevi. Milli değerlerimizi tasarruflu kullanmamız gerekiyor. Bu yüzden halk çok iyi bir şekilde bilgilendirilmeli. Üniversitelerin de bu konuda rol oynaması gerekiyor. Üniversitelerin özellikle mühendislik fakültelerinde enerji verimliliği üzerine halka açık dersler konulmalı" diye konuştu.
Enerji verimliliğinin bir yaşam biçimi haline gelmesi gerektiğinin altını çizen Şeker, İTÜ olarak enerji verimliliğinin teknik boyutunda da çalışmaları olduğunu dile getirdi.