Elektrik Dağıtım Şirketleri tüketicilere elektrik enerjisi satışı yapmaz.İletim hatları üzerinden gelen elektrik enerjisinin, uygun gerilim seviyesine düşürülerek tüketicilerimizin kullanıma sunulması görevini dağıtım şirketleri yapar.
Tapu kaydı, onaylı elektrik projesi ve yapı kullanma izin belgeleri ile Şirketimize başvuruda bulunabilirsiniz.
Mekanik sayaçlar üreticiler tarafından üretilmemesinden dolayı bu durum mümkün değildir.
Başvuru dilekçeleri; sadece tüketici veya noter tarafından yetkilendirilmiş vekili tarafından imzalanarak işleme alınabilmektedir.
Aboneliğinize ait bilgileri içerir bir dilekçe ile bağlı bulunduğunuz işletmenize başvuru yapmalısınız.
Sayacın çalındığını polis tarafından düzenlenecek tespit tutanağı ile belgeledikten sonra bağlı bulunduğunuz işletmenize başvuru yapmalısınız.
Sayacınızın mühürlerine, yetkili elektrikçilerde dahil olmak üzere TREDAŞ görevlileri dışında birinin müdahale etmesi uygun değildir. Sayacınızın mühürsüz kalması her türlü müdahaleye açık kalması anlamına gelir.
Bağlı bulunduğunuz işletmenize başvuru yapmalısınız.
Sayaca müdahale sadece TREDAŞ personelleri tarafından yapılabilir. Söz konusu kişiden kimlik beyan etmesini isteyiniz. Şüpheli bir durumla karşılaştığınızda ALO 186 Çağrı Merkezi aracılığı ile başvuruda bulunabilirsiniz.
Bu durumun tespitin için bağlı bulunduğunuz işletmeye veya ALO 186 Çağrı Merkezi aracılığı ile başvuruda bulunabilirsiniz.
Elektronik sayaç kullanıcıları otomatikman puant tarifesine geçmemektedir. Bunun için tedarikçi firmanız ile görüşmelisiniz. Puantlı tarifeye geçmek için elektronik sayaç kullanıyor olmanız gerekmektedir.
14.03.2013 tarihli Elektrik Piyasası Kanunu gereği tüm sayaçlar işletme ve bakım giderleri dağıtım şirketi tarafından yerine getirilmek üzere devralınmıştır. Sayacınızın tüm mülkiyeti TREDAŞ’a aittir.
Sayaçlarda kullanılan mühür renkleri TREDAŞ personellerinin anlayabileceği renk kodları ile renklendirilir. Yapılan her işlem için sayacınıza farklı renkte mühür bağlanır. Sayacınızdaki mühürde TREDAŞ yazısı olmasına dikkat ediniz.
Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin Zamanında Ödenmeyen Borçlar başlıklı 15. Maddesi gereği fatura borcunun zamanında ödenmemesinden dolayı,
Şebeke sisteminde kaynaklanan bir arızadan dolayı enerjiniz kesilebilir.
Elektriğinizin borçtan dolayı fiilen kesilmesi durumunda Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin Zamanında Ödenmeyen Borçlar başlıklı 16. Maddesi gereği tüketici tarafından ödenecek bedeldir. Kesme Bağlama bedelleri Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından yayımlanan kurul kararı ile her yıl belirlenerek Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlülüğe girer. Kesme bağlama bedeli enerjinizin kesilmesini takip eden bir sonraki faturanıza yansıtılmak üzere tedarikçi şirketinize bildirilir.
Söz konusu durumda öncelikle faturanın tedarikçi firma tarafından yetkilendirilmiş noktalardan ödendiğini veya otomatik ödeme talimatınızın geçerli olup olmadığını kontrol edin. Son ödeme tarihinden önce ödenmiş bir faturaya istinaden elektriğiniz kesilmez. Yetkili olmayan noktalardan yapılacak ödemeler mağduriyet yaşamanıza sebep olabilir.
Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin Elektriğin kesilmesi ve kesilmiş olan elektriğin yeniden bağlanması başlıklı 16. Maddesi gereği borcu ödenen tüketicinin elektriği;
a) İmar yerleşim alanında iki gün içerisinde,
b) İmar yerleşim alanı dışında üç gün içerisinde açılır.
Borcun ödenmesi ile Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uyarınca yükümlülüğünü yerine getirmiş bulunursunuz. Kesilen enerjiniz TREDAŞ görevlileri tarafından yasal süreler kapsamında yeniden bağlanacaktır. Bu süre zarfında panoya dokunmamalısınız. Elektriğin Dağıtım Şirketinin izni dışında açanlar hakkında usulsüz elektrik kullanımı kapsamında işlem yapılır.
Tedarikçi firmanız tarafından aksi belirtilmediği sürece elden tahsilat uygulaması bulunmamaktadır. Konu hakkında bağlı bulunduğunuz tedarikçi firmanın çağrı merkezine veya ALO 186 Çağrı Merkezi’ne başvuru yapabilir, bilgi alabilirsiniz.
Kaçak Elektrik kullanımının tespit edilmesi halinde Türk Ceza Kanununun 163.madde 3.fıkrası gereğince 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile hükmolunur.